Vanhempien kokemuksia elämästä mmc-lapsen kanssa


Lyhyesti

Tälle sivulle keräämme tarinoita vanhemmilta, joiden perheeseen kuuluu mmc-vammainen lapsi.


Emmin tarina: Ratsastusta ja rallia keittiön ympäri

Emmi Syrjä on iloinen ja reipas syksyn 2009 eskarilainen, jolla on mmc ja hydrokefalia. Tällä hetkellä Emmi käy päiväkodissa Vantaalla ja on viihtynyt siellä hyvin.

Päiväkodissa hänellä on paljon kavereita. Kotona hän leikkii mielellään sisarustensa Mean ja Akun kanssa. Yksi yhteinen leikki on ralli keittiön ja olohuoneen ympäri, Emmi pyörätuolilla ja Mea nukenrattaiden kanssa juosten.

Emmi harrastaa ratsastusta ja pitää siitä kovasti. Lisäksi hän pelaa mielellään Wii Fittiä, joka on Nintendon liikuntapeli. Emmin voi bongata kauppakeskus Jumbon käytäviltä huristamasta, välillä vähän ylinopeuttakin.


Iinan tarina: Haaveammattina lastenhoitaja ja näyttelijä

Olemme viisihenkinen uusperhe Hyvinkäältä. Perheeseemme kuuluu isäpuoli, äiti, Iina 14v, jolla on mmc ja hydrokefalia, Iinan pikkusisar Oona 12v. sekä perheen nuorimmainen, Nikolas 9 kk.tta.

Perheen esikoinen Iina syntyi Helsingissä naistenklinikalla tammikuussa 1995 yönä, jolloin oli suomalaisen mittapuun mukaan lumimyrsky. Radiossa kerrottiin seuraavana päivänä, että kyseessä oli ollut kovin myrsky sataan vuoteen!

Iinan synnytyksessä oli mukana lastenlääkäri. Olimme tietoisia lapsemme vammasta raskausviikosta 24 lähtien. Alatiesynnytys oli mahdollinen, sillä Iina kääntyi ajoissa oikein päin. Tällöin saimme myös viitettä Iinan jalkojen mahdollisesta liikkuvuudesta, eikä Iinan pää aivonestekierron häiriöstä huolimatta kasvanut raskauden edetessä normaalia isommaksi. Iinan kohju suljettiin hänen ollessaan vasta viiden tunnin ikäinen.

Alkuvaiheessa hän vietti päiviä teho-osastolla ja kahden viikon ikäisenä Iinalle laitettiin ensimmäinen suntti. Kotiin Iina pääsi kuukauden kuluttua syntymästään. Alkuvaiheessa tulehduksia ja tukoksia oli useita ja häntä jouduttiin leikkaamaan 9 kk:n ikään tullessa useita kertoja. Kerran viikossa fysioterapeutti kävi kotona Iinaa jumppauttamassa.

Lastenlinnan osastojaksoilla kävimme noin kuuden kuukauden välein. Tyttäremme sai ensimmäiset dafot ja rotaattorihousut jalkojen sisäkierron ehkäisemiseksi. Reilun kahden vuoden ikäisenä Iinalle asennettiin antisifoni. Leikkauksesta Iina toipui hyvin.

Iinan henkinen ja älyllinen kehitys on mennyt normaalisti useista sunttikomplikaatioista huolimatta. Koulua hän käy erityiskoulussa, jossa ryhmät ovat pienemmät ja mmc:stä johtuvia erityistarpeita helpompi huomioida. Fysioterapeutti vierailee Iinaa jumppauttamassa kerran viikossa.

Iina on sosiaalinen, ulospäin suuntautunut ja sinnikäs nuori. Hänen viikko-ohjelmaansa kuuluu kuvataideterapiaa ja lisäksi hän näyttelee nuorisoteatterissa. Iina tykkää kovasti sisaruksistaan ja hoitaa mielellään pientä Nikolas veljeään. Tulevaisuuden haaveammatit ovat lastenhoitaja ja näyttelijä.